Smerte-signaler fra hesten

Det kan være svært at vurdere om ens hest er tilpas eller ej. Heste kan ikke tale, på samme måde som vi kan, og vi overser ofte de helt små signaler. De seneste par år har der været undersøgt hvordan man kan se på en hest, om den er i smerte. Dette er der kommet “The Equine Pain Face” ud af, som kan ses på billedet:

"The Equine Pain Face. Du kan læse mere i denne korte artikel: http://www.horsesandpeople.com.au/sites/default/files/articles/Nov14-Equine-pain-face-K.B.Gleerup.pdf"
“The Equine Pain Face.”

Nogle af de vigtigste signaler, at holde øje med, er:
– sænkede ører, så ørerne kommer længere fra hinanden i deres base
– kontraktion af musklerne omkring øjet, “trekantede” øjne
– anspændt blik, blinker ikke så ofte
– udspilede (brede) næsebor
– tilspidset mule, sammentrukne læber, spids hage
– anspændte ansigtsmuskler

Og det er meget små signaler! Men hvis vi kigger efter dem, og tager hånd om de små ting, hesten fortæller os, slipper vi for de store og farlige konflikter med vores heste.

For hvad sker der hvis vi overser disse signaler? For det første kan et fysisk problem, hesten har, overses, så hesten bliver kronisk skadet. Derudover øger smerten hestens stress-respons så den bliver mere utilregnelig og disponeret for sygdomme, da immunforsvaret bliver svækket af en langvarig høj stress-respons. Og disse ting tilsammen kan føre til voldsomme udbrud i håndtering og ridning, hvor både hest og rytter kan komme alvorligt til skade.

Så tag ud og kig på din hest og hvis din hest fortæller dig, at der er noget i vejen, må du finde den nødvendige hjælp så din hest kan få det godt igen.

Hvis du er interesseret i at læse mere, kan du besøge dette link: http://www.horsesandpeople.com.au/sites/default/files/articles/Nov14-Equine-pain-face-K.B.Gleerup.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *