Første møde med vippen

For snart 2 år siden prøvede jeg at få en hest over en vippe for første gang. Det var Rák, det gik ud over, til DHE Træf i 2013. Hun var super dygtig og tog det fint, men når jeg ser tilbage på det synes jeg ikke det er den mest optimale måde, at tilvænne en hest til at gå på vippe. For Rák var det ikke så meget omgivelserne og de mange mennesker og heste (for det synes hun faktisk er utroligt beroligende),  men hele setuppet, hvor hun prøvede den første gang midt i en konkurrence uden nogen forudgående tilvænning.

Det har så bevirket at hun ikke har været helt vild med idéen om at skulle op på en vippe. Hun har da gjort det, men han skyndt sig over, så snart den vippede og generelt været lidt stress-påvirket. Hun er en hest, der sender små stress-signaler, så de er nemme at overse og det er først for nyligt at jeg har fået gode forudsætninger for at omtræne hende på vippen.

Nu er jeg gået i gang med vippetræningen med Vinur også og heldigvis er jeg blevet klogere siden da :-)

Så her er et lille klip fra Vinurs første møde med vippen, hvor har får et absolut positivt indtryk af vippen.

Jeg har meget fokus på kontrollen og roen. Det er vigtigt, at han venter indtil jeg beder ham om noget og at han kan stå stille. Han er en klog hest, så han har ret hurtigt fundet ud af, at vippen har en godbids-“aura” og tilbyder flere gange at gå op på den. Hvis jeg roser ham for disse initiativ, vil han af sig selv begynde at gå længere og længere op, og det kan blive en farlig situation når den pludseligt vipper ned. For det første vil han ikke være forberedt på det, og fordi han vil være udenfor min kontrol, vil han kunne springe ned og slå sig. Det kan også være at han “bare” er så heldig at slippe med forskrækkelsen og vi så er sat langt tilbage i træningen.

Derfor korrigerer jeg ham, hvis han gør noget, uden at være blevet bedt om det. Hvis han flytter på sig, afbryder jeg ham og beder ham om at træde tilbage til hvor han stod. Når han så har stået stille lidt, roser jeg ham med en godbid (positiv forstærkning). På et tidspunkt vil jeg vurdere at han er klar til at vippen vipper, og der vil jeg, på grund af min forudgående træning, kunne hjælpe ham med at vippe den langsomt ned, og hjælpe ham, som han måtte have brug for.

Her får Vinur en godbid, efter at have fulgt mit signal.
Her får Vinur en godbid, efter at have fulgt mit signal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *